Teuvo Ypyä

Teuvo Ypyä (1955-2022) oli kemiläinen kultaseppämestari ja kuvanveistäjä. Lukion jälkeen Ypyä siirtyi vuonna 1976 opiskelemaan Lahden muotoiluinstituutin kultaseppäkouluun. Vuonna 1977 hän suoritti gemmologian (jalokivitieteen) perustutkinnon ja 1982 Ison-Britannian gemmologisen seuran diplomitutkinnon, 1983 Ypyä saavutti kultaseppämestarin arvon.

Ypyä valmistui kultasepäksi Lahden muotoiluinstituutista 1980 ja toimi pitkään perustamansa Kemin Jalokivigallerian johtajana. Vuonna 1988 Ypyä suunnitteli ja toteutti Suomen kuninkaan kruunun saatuaan käsiinsä Erik. O. Ehrnströmin luonnospiirustukset kuninkaan kruunusta. Kruunu on edelleen Kemin Jalokivigallerian matkailunähtävyys. 1990-luvun puolivälissä hän jättäytyi vapaaksi taiteilijaksi.

”Materiaalit, hiomieni kivien väriskaalat ja kauneusarvot olivat etusijalla. 1990-luvun alusta lähtien on korutaide jäänyt taka-alalle. Elämän pyörteissä myös taiteellinen näkemykseni muuttui, materiaalisilla arvoilla ei ollut enää suurta merkitystä. Teoksissani yhdistän mielellni geometrisia ja orgaanisia muotoja, vastakohtaisuuksia. Monissa teoksissani haluan asettaa katsojalle kysymyksiä. En voi antaa valmiita vastauksia – toivon pohdintaa. -Tunnen syvää huolta siitä, mikä on globalisaation lopputulema. Myös ihmisten arvojen itsekeskeisyys pohdituttaa.” Teuvo kertoi.

Taiteilijan teoksia taidelainaamossa